Feedback

Prednosti sudjelovanja na razvojnom tenderu

15. rujan 2017

Mnoge tvrtke smatraju da je dobiti tender koji je financiran od strane razvojnih fondova prilično težak, kompleksan i nedostižan cilj.

Izvođenje projekta u inozemstvu uvijek uključuje i neke poteškoće, izazove i rizike, iako s ispravnim planiranjem i strategijom ovi nedostaci mogu biti ublaženi, a projekti mogu donijeti mnoge pozitivne rezultate jer se na razvojne tendere godišnje, samo od strane većih agencija potroši oko 200 milijardi eura. Zahvaljujući značajkama različitih projekata, tvrtke male i srednje veličine dobro su došle kao ponuđači, tj. izvoditelji.

Među mnogim prednostima koje donose ovakvi tenderi, možemo istaknuti nekoliko:
  • Ne postoje ulazne barijere pri izvođenju projekta u trećoj zemlji:  Ako odlučite sudjelovati na lokalnim tenderima u drugim zemljama, potrebna je prethodna implementacija u tim zemljama, dobro poznavanje tenderskih procedura u svakoj od njih, a ponekad je čak i obavezno izvršiti registraciju u posebnom nacionalnom registru. Nasuprot tome, kod sudjelovanja na razvojnom tenderu ove barijere ne postoje zahvaljujući posebnim procedurama koje se koriste za razvojne tendere.
  • Veliko tržište pogodno za tvrtke iz svih branši: od radova niskogradnje do projektiranja, svih vrsta usluga i dostave svih mogućih tipova robe i opreme. Vrijednosti tendera su različite, neki projekti imaju manju vrijednost i pogodni su za manje tvrtke, a drugi su projekti pak toliko veliki da su predviđeni da na njima mogu sudjelovati samo konzorciji velikih tvrtki.
  • Sigurnost u izvršenju projekta: Mnoge su se tvrtke našle u situaciji da su uložile vrijeme i novac pripremajući ponudu, a kada su izabrane kao izvoditelji, projekt je zaustavljen radi nedostatka sredstava na strani naručitelja. Prilikom sudjelovanja na razvojnom tenderu ovo se ne može dogoditi jer agencija mora imati odobrena i dostupna sredstva prije nego što raspiše tender.
  • Izvanredne reference: Uspješno obavljen posao na projektu financiranom od strane razvojnih agencija donosi izvrsne reference jer da bi tvrtka uopće bila izabrana na takvom tenderu mora imati odlične financijske, tehnološke i ljudske resurse.
  • Sigurno plaćanje čak i ako se projekt izvodi u manje sigurnoj zemlji: Izabrana tvrtka je potpuno zaštićena zbog toga što je ugovor popisala direktno s međunarodnom agencijom koja direktno financira projekt ili nadzire provođenje procedura.
  • Standardni postupci: Postupci različitih organizacija su prilično ujednačeni. Iako postoje neke razlike između pojedinih procedura određenih međunarodnih organizacija, postoji i dovoljno zajedničkih elemenata koji olakšavaju prezentaciju projekata i razumijevanje procedura.
  • Transparentnost tijekom trajanja projekta: Osnovna politika koju agencije provode prilikom naručivanja odražava principe transparentnosti, izjednačenosti u korištenju pruženih mogućnosti, poštene konkurencije, ekonomičnosti, učinkovitosti i integriteta u svim nabavama i u plaćanjima.  Sve agencije provode vrlo strogu kontrolu, pokušavajući detektirati pokušaje prevare i, u nekim slučajevima, ih sankcioniraju na način da naziv tvrtke objave na listi tvrtki koje su bile involvirane u slučajeve prevare, prisile i  korupcije.
  • Jeftine procedure, a ekonomske investicije su postepene. Na početku je ekonomska investicija prilično niska, potrebno je samo uložiti vrijeme u pripremu ponude. Količina investicija raste kako raste mogućnost da budete izabrani za određeni tender.
  • Nisu potrebni dodatni financijski kapaciteti za provedbu projekta:
Kada je tvrtka izabrana na nekom nadmetanju, u većini slučajeva primit će avansnu uplatu od 20 -30 % vrijednosti ugovora. To čini da izvoditelj ima dovoljan protok gotovine kako bi mogao započeti s izvedbom projekta i neće biti prisiljen zatražiti kredit u banci.

S obzirom na višestruke prednosti, ako Vaša tvrtka planira (ponovni) izlazak na međunarodno tržište, sudjelovanje na razvojnom tenderu svakako će pomoći u ostvarivanju ciljeva na sigurniji, brži i ekonomičniji način.
 

tenderi.hr nisu odgovorni za sadržaj povezanih stranica.