Feedback

Što su multilateralni tenderi?

14. rujan 2017

Javni projekti financirani od strane razvojnih fondova (multilateralni tenderi) predstavljaju veliko tržište koje svake godine generira tisuće poslovnih prilika u vidu tendera za sve vrste poslovnih sektora širom svijeta.

Najtraženiji korporativni profili su inženjerske usluge, tehnička podrška (savjetovanja, izvještaji, obuka, tehnička suradnja, studije izvedivosti, itd.), opskrbljivanje svim vrstama robe i teške opreme te posebno izvođenje radova niskogradnje, npr. izgradnja mosta, bolnica ili aerodroma.
 

Privlačnost ovog tržišta je u širokom rasponu poslovnih mogućnosti za sve sektore, jamstvo sigurnog plaćanja, transparentni i otvoreni postupci, i bez sumnje, poslovni ugled ostvaren radi suradnje s takvim međunarodnim organizacijama.


Napraviti točnu procjenu godišnjih investicija razvojnih fondova prilično je teško, zbog raspršenosti izvora podataka koji se sastoji od više od 300 aktivnih fondova, iako, možemo naglasiti da glavni fondovi (United Nations, European Union, Inter-American Development Bank i World Bank) zajedno generiraju više od 200 milijardi eura godišnje.

Glavni cilj pomoći u razvoju je poboljšane kvalitete života, uzevši u obzir socijalni i ekonomski status država koje imaju najveću potrebu za tom pomoći, stoga je mjesto isporuke takvih projekata uglavnom Afrika, Azija, Istočna Europa ili Latinska Amerika. Količina dodijeljenih sredstava se u proteklim godinama povećala, uz rast do 5% godišnje od 2009, i dostigla je brojku od 300 objavljenih natječaja dnevno.

Za tvrtku srednje veličine, pokretanje procesa internacionalizacije putem razvojnih tendera može biti vrlo zanimljivo jer ovi projekti nude visoku sigurnost plaćanja i ne zahtijevaju da je tvrtke već sudjelovala na sličnim poslovima u ciljanoj zemlji što smanjuje inicijalnu investiciju i rizik međunarodne strategije.

Ako Vaša tvrtka odluči usvojiti strategiju internacionalizacije koja se temelji na sudjelovanju na međunarodnim javnim natječajima, međunarodni tenderi još su jedan od praktičnih načina za širenje tržišta. Za razliku od razvojnih tendera, međunarodni tenderi su financirani vladinim sredstvima, ali su raspisani i za međunarodne ponuditelje s ciljem da se dobije više ponuda ili da se privuku strani ponuđači iz razloga što u vlastitoj zemlji vjerojatno ne postoje tvrtke koje su dovoljno kvalificirane ili imaju potrebne kapacitete.

Na portalu www.tenderi.hr svakodnevno pratimo razvojne, međunarodne i lokalne objave javnih nadmetanja i prezentiramo ih korisnicima na razumljiv i jednostavan način, s mogućnošću izrade prilagođenog profila pretrage prema konkretnim zahtjevima korisnika u smislu ciljane zemlje i poslovnog sektora. Na taj se način mi Vam šaljemo konkretne informacije, a Vi se možete koncentrirati samo na izradu ponude.

tenderi.hr nisu odgovorni za sadržaj povezanih stranica.