Feedback

Anketa: Hrvatski proizvodi u sustavu javne nabave - rok za popunjavanje 15.11.2015

07. studeni 2016

Kad se spomene javna nabava, tada se kod većine ljudi pojave dvije suprotnosti, jedna je da javna nabava treba biti brana raspojasanoj korupciji, a druga je da se baš kroz „rupe“ te javne nabave mogu progurati i najveći korupcijski slonovi, odnosno da su postupci javne nabave prava žarišta korupcije.


Javna nabava je u praksi postala i svojevrsna brana hrvatskim proizvodima, zna se to u natječajnoj dokumentaciji tako lijepo upakirati da u obzir dolaze samo strani proizvodi, a to čak ide dotle da u obzir mogu doći samo proizvodi pojedinih ili pojedinog proizvođača. Najzornije to kod javne nabave automobila gdje se preuzmu tehničke performanse određene marke i tipa vozila, što isključuje sve druge u istoj klasi. Valja se prisjetiti i gradnje silnih športskih dvorana gdje se hrvatski parketari nisu mogli natjecati, preferiran je uvoz stranih podnih podloga. To bi nas svakako daleko odvelo u nabrajanju sličnih slučajeva.

Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo gospodarstva pokrenulo je provedbu ankete među gospodarstvenicima o udjelu hrvatskih proizvoda u postupcima javne nabave. Cilj je ankete istražiti koliko je hrvatskih proizvoda zastupljeno u javnim nabavama te povećati broj tih proizvoda. Taj rok istječe 15. studenoga ove godine.

A kako je najavljena izmjena zakona o javnoj nabavi, svi gospodarstvenici koji nalaze interesa, ali i investitori, trebali bi ukazati na nelogičnosti i promašaje još uvijek postojećeg zakona, odnosno dati prijedloge za njegovo uravnoteženje i poboljšanje.

Anketa se može popuniti ovdje.

Izvor: www.glasgacke.hr

tenderi.hr nisu odgovorni za sadržaj povezanih stranica.