Feedback

Koliko je konkurentna vaša regija? Europska komisija objavila indeks konkurentnosti za prošlu godinu

28. veljača 2017
Europska komisija je objavila treće izdanje Indeksa regionalne konkurentnosti za 263 EU regije. Riječ je o korisnoj studiji za regije jer im se njome približavaju mogućnosti povećanja gospodarske uspješnosti.

Regionalna konkurentnost je sposobnost regije da osigura atraktivno i održivo okruženje za poslovanje poduzeća i život stanovništva.

index konkurentnosti EU regija

Novina u izdanju za 2016. godinu je interaktivni web alat, kojim se omogućuje detaljnija analiza i usporedba svake regije s regijama koje imaju sličan BDP ili sa svim regijama EU-a. Korisnici sada lakše mogu vidjeti rezultate svoje regije u području inovacija, upravljanja, prometa, digitalne infrastrukture, zdravlja i ljudskoga potencijala. Alat je osmišljen i kao pomoć regijama pri određivanju prednosti, nedostataka i ulagačkih prioriteta pri oblikovanju razvojnih strategija.

Općenito, razultati za 2016. u skladu su s onima za 2013. Ponovno je vidljiv policentrični model u kojem su jaka područja glavnih gradova i metropola glavni pokretači konkurentnosti. U većini regija sjeverozapadne Europe primjećuju se učinci prelijevanja, dok su oni znatno manje izraženi u istočnim i južnim regijama EU-a. U mnogim se slučajevima uočavaju visoke razine odstupanja unutar zemlje prouzročene nedvojbeno boljim rezultatima regije većega grada u usporedbi s ostalim regijama u zemlji.

U usporedbi s dva prethodna izdanja,objavljena u 2010. i 2013. godini, Malta i nekoliko regija u Francuskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji poboljšali svoje rezultate, dok su rezultati lošiji u Cipru i pojedinim regijama u Grčkoj, Irskoj i, u zadnje vrijeme, u pojednim regijama Nizozemske. U istočnim regijama EU konkurentnost je uglavnom ostala na istoj razini u odnosu na ranija izdanja.

Dodatne informacije:
Izvor: ec.europa.eu

tenderi.hr nisu odgovorni za sadržaj povezanih stranica.